Moje dojke su OK!

Sećam se, ima tome više od dvadeset godina, kada je drugarici od karcinoma dojke umrla jedna tetka. Nekoliko godina potom, posle užasne borbe i druga. Jedna je pokušavala da leči rak u poodmaklom stadijumu i izgubila bitku, druga nije želela ni da pokuša i živela je do kraja kao da se ništa ne dešava.

Ne znam koji pristup mi je bliži, ali znam da je danas, za razliku od vremena ondašnjeg, šansa za ranu detekciju karcinoma dojke a samim tim i izlečenje mnogostruko veća.

Sećam se i sa kakvom sam se panikom ja sama suočila kada je moja mama, u to vreme mojih godina, posle više dana ćutanja, odlazaka lekaru i čak mislim dvoumljenja, sasvim tiho rekla: „Moram u Ćupriju na mamograf.“ A moja mama nikada nije bila tiha, časna reč. Ćutke smo pregurale put do Ćuprije, svaka obuzeta sopstvenim strahovima…

Moja predstava o tom aparatu u to vreme se svodila na ne baš jasnu sliku rendgena za grudi, a Ćuprija je do pre nekoliko godina ostala najbliže mesto u kom su Kruševljanke mogle da obave pregled mamografom. Ne znam tačno kada, ali recimo da je bilo nedavno, konačno je i naše selo od sto hiljada duša dobilo jedan mamograf. Zahvaljujući donaciji Vlade Japana Kruševac je pre mesec dana dobio još jedan, savremeniji aparat za ranu dijagnostiku raka dojke.

Dve hiljade pregleda godišnje obavljalo se do sada, u proteklih nekoliko godina, na jedinom kruševačkom mamografu, i u pet odsto slučajeva dijagnostikovan je rak dojke, najčešći oblik karcinoma kod žena. Sa novim aparatom koji će, tako rekoše, služiti prevashodno za preventivne preglede, šanse Kruševljanki se udvostručuju. Zahvaljujući Japanu. Koji je postradao da ne mož’ biti gore. Da pomenem samo da najsavremeniji analogni mamograf košta oko 70 hiljada evra. Vidjam gomilu sugrađana koji „ćeraju“ skuplje automobile, a za aparate za dijagnostiku nam pare daju nastradali Japanci… no to nije tema.

Da se vratim mami…Zabrinuta, napipala je neke čvoriće, kaže. Postiđena što o tome priča. Jeste, nekada se o tome ćutalo. Uplašena jer ne zna šta je čeka i šta se onkologu muvalo po glavi kada joj je dao uput. Ja sam bila prestravljena. Otišle smo zajedno. Bila sam sa njom i na pregledu. Gomila čvorića koji su, srećom, bili dobroćudni. Masna tkiva. Fibrocistične promene. Srećom kažem. Ona je već u svojoj glavi nosila slike kako u četrdesetoj godini ostaje bez dojki, u najboljem slučaju.

Nakon nekoliko godina i njena sestra, moja tetka, primetila je promene na dojci. Bolne tačke, tvrde čvoriće. Bolnica. Ispitivanje. Većanje konzilijuma. Parcijalna intervencija. Odstranjivanje tkiva za koje nisu bili sigurni jeste li ili nije obolelo.

I danas obe žive sa tim strahom. Jeste li ili nije? Da li će i kada? Nadamo se, neće. Ali obe idu na preglede redovno. Sa strepnjom, uplašene, ali odlučne.

Zahvaljujući njihovim iskustvima naučila sam dve stvari: da se redovno samopregledam i da se ne plašim. Posetu ginekologu i odlazak na pregled dojki tretiram kao stvar lične kulture. Ako znam da je došlo vreme za frizuru ili depilaciju onda mi je normalno i da znam kada je vreme za pregled. I, da vam kažem, nisam se nešto plašila, takav sam tip – šta bude biće. Bilo je srećom dobro, i sad se redovno pregledam i ispipavam.

A ispipavam se i češće nego što je neophodno…navika valjda. Ne košta me ništa. Proverim je l’ sve na svom mestu i kako treba. I znam na šta treba da obratim pažnju, pa da prenesem i vama, za slučaj da vam se već nismo popele na vr’ čuperka zvocanjem o potrebi da se pregledate: nemojte paničiti, ali obavezno posetite lekara ukoliko primetite:

  • Otvrdlinu, čvorić ili zadebljanje
  • Oticanje, vruće tačke, crvenilo ili tamniju kožu
  • Promenu veličine ili oblika
  • Stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke
  • Svrab, ljuštenje ili osip na bradavici
  • Uvlačenje bradavice
  • Sekret iz bradavice
  • Bol koji se ne povlači

I još samo da vas pozovem da se pridružite Facebook akciji Moje dojke su OK, jer je to vaša akcija, naša akcija, nas, svih žena kojima je internet dostupan. I naša obaveza da se, zahvaljujući mogućnostima koje nam ova vrsta komunikacije pruža, udružimo i angažujemo oko značajnih stvari. Pregledajte se, podelite sa nama svoje iskustvo i svoje grudi junačke, na taj način dajete podršku onima koje se bore i podstrek onima koje se još uvek nisu pregledale da to što pre učine. I uz sve to, iz svih sakupljenih priča, svaka od nas naučiće nešto što do sada nije znala.

A počelo je ovako.

I onda možete i vi da kažete:

Moje dojke su OK! A tvoje?