Dečaci

Kad recikliram ovih milion godina što sam spucala u guzicu, shvatam da skoro pa ni jedna žena nije uticala na moj život.
Muškarci su me gajili. Važni muškarci mog detinjstva naučili su me da pijem iz čaše, brišem guzicu, razmišljam, brojim (da računam nikad nisam naučila), gledam u sat, čitam, pišem, varam na kartama. Blefiram. Budem hrabra. Idem glavom kroz zid. Igram fudbal. Namćorišem. Plivam. Da nikad, ali baš nikad ne šišam šiške dok su mokre. Sve za život najbitnije sam od njih naučila.

Sa dečacima sam rasla. Pravila rakljice za praćku. Gadjala se kockama od kaldrme iza dva bedema na sred ulice. Vozila bicikl bez ruku. Povremeno i bez nosa, kolena ili laktova. Igrala lastih. I mislim da smo kod lastiha počeli da se razilazimo. Ali i da se poštujemo. Prvi ispit.

Oni su gadljivo držali taj lastih, da se razumemo. Ali su ga ipak držali. Stoički. Tu sam naučila da nema toga što neće uraditi za onog koga vole.

Logično je i da sam sve ostalo što se ljubavi tiče od dečaka naučila. Valjda je zato moje znanje, bez obzira na kvantitet, uglavnom nepotrebno i u praksi slabo primenljivo. Ali to nije tema.decaci

Po logici stvari, sa istim onim dečacima sa kojima sam vozila bicikl i dalje se, kobajagi ozbiljno kad je familija tu, družim, kafenišem, abrim, i raspravljam o globalnom zagrevanju, školi, poslu, a neozbiljno i nasamo pijem pivo iz flaše, popunjavam listiće za kladionicu, slušam ko ih sve nervira, teoretišem sa njima o životu (o, ne opet!), pričam ogavnije viceve nego što je bubazlatica u stanju da napiše, psujem k’o Nataša ciganka, čuvam tajne. Decu čuvam u oba slučaja.
Igrom srećnih okolnosti čitavog života i radim uglavnom sa dečacima. Manje ili više poznatim, obrazovanim, uspešnim, ali ipak dečacima. Istim onim nesigurnim, preosetljivim, kurčevitim, iskrenim, uglavnom blesavim i potpuno neodoljivim petogodišnjacima zarobljenim u telima nekih kao faca od čet’ri banke i više. Često me podsete na svoje prave godine, srećom. Inače bih počela ozbiljno da ih shvatam. Ili prestala da se družim sa njima.

Dečaci su super. U stvari sam to htela da kažem.

Buldozer – Zene i …