Prijatelj

– Prijatelj je za tebe tu uvek. Makar sam tako čula.

– Pomaže ti i pre nego što ga zamoliš za pomoć. Makar sam tako čula.

– Brine o tebi i kad ti ne brineš o sebi. Makar sam tako čula.

– Psi i mačke nisu prijatelji. Makar sam tako čula.

A evo šta znam:

– Ćufta je mačak od skoro 6 godina. Munja je pas od godinu dana. Odrasla je pored Ćufte. Biju se, jure se, ljube se, pa se opet biju.

Nedavno je u kesi na kuhinjskom radnom stolu ostalo nešto koščica pilećih. U jednom trenutku Ćufta je skočio gore, počeo da vadi koske i da dobacuje Munji. Da je nahrani.

Mačka ne jede kosti i samim tim to ne bi trebalo da je zanima. Makar sam tako čula.

– Kad god izlazimo napolje Munja i ja, pošto Ćufta svoje ‘poslove’ obavlja u kući u pesku, gospodin, on nas isprati. Stoji na stepeništu i čeka. Ako smo se zadržale duže nego što bi trebalo, on zove. Mjauče. Traži nas.

– Munja voli da sedne  Ćufti u krilo. Nema veze što je 5 puta teža i veća od njega. Ona želi da mu sedne u krilo. Onda je on izlupa pa je posle ljubi i umiva. Ona mu se nešto žali nekim svojim jezikom. Onda spavaju zajedno.

– Jutros je Ćufta ulovio vrapca. Čuvao ga je u čeljustima dok nije bio siguran da je mrtav. Ćufta je lovac, mačak. Ne jede svoj ulov jer ima hranu u kući. Doneo ga je do mesta gde Munja inače jede.

I onda je Ćufta svog vrapca dao Munji. Spustio ga je ispred nje. Munja, zabezeknuta, nije imala pojma šta je to. On je znao.

Mačak je psu ulovio i doneo doručak.

– Psi i mačke nisu prijatelji. Makar sam tako čula.

I čitavog jutra pitam se:

– Ko bi meni dao svoj doručak?

– Ko bi me pazio i obratio pažnju ako me nema?

– Ko je zaista moj prijatelj?

– Šta tražimo mi na ovoj njihovoj, savršenoj planeti?